Modernt, skandinaviskt minimalistiskt eller traditionellt – vilken stil är du?

Att inreda ett nytt hem kan vara en utmaning, men med rätt strategi och medvetna val kan du skapa en funktionell och harmonisk miljö som utnyttjar varje kvadratmeter på bästa sätt. Här delar Rebecka Rudin, inredare på IKEA, med sig av sina experttips för att inreda ett yteffektivt hem på bästa sätt i ett samarbete med Viktor Hanson.

 I den här skandinaviskt minimalistiska stilen strävade jag efter att skapa en modern och avskalad atmosfär som präglas av neutrala toner och enkla, grafiska former. För att verkligen framhäva den enkla och grafiska stilen har jag undvikit att övermöblera rummen och sett till att det finns tillräckligt med negativt utrymme för att låta möblerna andas. Jag valde också att arbeta med en neutral färgpalett som omfattar nyanser av vitt, beige, svart och inslag av ljusa trädetaljer för att ytterligare förstärka en känsla av lugn och enkelhet i rummen. 

I den traditionella stilen var mitt mål att skapa en atmosfär som utstrålar tradition och tidlöshet genom att kombinera klassiska nordiska former med shaker-inslag. Genomgående materialval som trä, bomull och linne användes för att skapa en jordnära och välkomnande känsla genom varierande texturer. Inspirationen till färgskalan hämtades från skandinavisk konst från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, vilket resulterade i nyanser som i linje med den skandinaviska traditionen lutar mot en svalare och mer återhållsam färgpalett. 

I den moderna urbana stilen valde jag främst att arbeta med en mångfald av texturer som rotting, jute, metall och trä för att skapa en kontrast mellan det naturliga och det urbana. Genom att kombinera retro-former med moderna, avskalade inslag ville jag skapa en mångsidig miljö som känns mogen och samtida. De livfulla grundfärgerna i nyanser av grönt och blått kombinerades med kontrasterande accentdetaljer för att ge rummen en extra dos energi och livlighet. 

Inköpslista: Viktor Hanson x IKEA

 Hur resonerade ni när ni valde de olika inredningsstilarna? 

 Målet var att ge varje potentiell köpare möjligheten att visualisera en vardag i bostaden. Jag ville ta fram tre alternativ som kändes relevanta både ur en trendsynpunkt samt hade möjlighet att tilltala ett flertal olika målgrupper. Genom att välja de tre stilarna kunde jag skapa miljöer som sträcker sig från avskalad minimalism, till mer energifyllda miljöer och tidlöst traditionella rum. 

Rebecka Rudin, inredare på IKEA

 Vad ska man tänka på när man inreder en yteffektiv trea? 

 Börja med att identifiera dina individuella behov och anpassa möbleringen därefter för att skapa en praktisk och välfungerande inredningslösning. Lägg tid på att tänka igenom dina förvaringsbehov för att enkelt och hållbart kunna hålla de större ytorna organiserade och lättillgängliga i vardagen. En bra tumregel att sträva efter är att kunna dölja omkring 80% av dina ägodelar bakom dold förvaring. Inred gärna med multifunktionella möbler och använd dig av ljuskällor för att skapa flera olika stämningar i samma rum. 

Modernt Urbant

Modernt Urbant

Har du något smart (budget) tips på hur man kan göra stor förändring hemma, men med små medel? 

En av de mest effektfulla och kostnadseffektiva sätten att skapa en stor förändring i ett rum är att måla om det. Välj ljusare färger för att öka känslan av rymd och mörkare färger för att skapa kontrast och framhäva inredningsdetaljer. Ett mindre resurskrävande men också effektfullt sätt att förändra rummets utseende är att välja nya mönster och texturer på textilier, gärna genom att sy om eller färga befintliga tyger. För att förändra atmosfären och skapa olika stämningar i rummet kan du också uppdatera belysningen i rummet genom att byta ut lampskärmar, ljuskällor eller lägga till nya belysningsarmaturer. 

Traditionell stil i ett av sovrummen.

Vad är de hetaste trenderna inom inredning 2023, enligt dig?

Hållbarhet och ett fokus på miljömedvetna val i hela designprocessen är en av de största och
viktigaste trenderna just nu. Det går också att avläsa i det utökade intresset för återbruk av befintliga
material, naturliga fibrer och ekologiska textilier. Utöver det ser vi också mycket färg, mjuka,
organiska former samt mer tekniska funktioner integrerade i inredningen.

Vilket är dina främsta råd till den som skall inreda ett nytt hem?

Ta tid att utveckla en vision för hur du vill att ditt hem ska se ut och kännas. Reflektera över din
personliga stil och vilka funktionella behov du vill uppfylla i varje rum. Med det som utgångspunkt
kan du sedan experimentera och låta din personliga stil lysa igenom i inredningen. Och kom ihåg att
det viktigaste målet är alltid att skapa det hem som ger dig förutsättningar för att må bra.

Skandinaviskt Minimalistiskt

Hitta ditt drömhem i Stratos, Täby Park! Nedan hittar du alla våra inflyttningsklara, kvadratsmarta 3:or om 61-69 m².